Te pieczone ziemniaki robią u mnie furorę. Wychodzą chrupiące, bo stosuję trzy zasady

Dodano:
Pieczone ziemniaki Źródło: Shutterstock / Fantiki photo
Co podać do obiadu? U mnie zawsze wygrywają te ziemniaki. Wszyscy wolą je od gotowanych, bo wychodzą chrupiące i przepyszne. A żeby takie wyszły, wystarczy pamiętać o trzech zasadach.

Ziemniaki to w Polsce najpopularniejszy dodatek do dań obiadowych. Większość osób serwuje gotowane, prosto z wody. U mnie furorę robią jednak ziemniaki pieczone. Czasem znikają jeszcze przed mięsem. Nic dziwnego, są po prostu przepyszne. By takie wyszły, stosuję tylko trzy zasady.

Jakie ziemniaki są najlepsze do pieczenia?

By pieczone ziemniaki wyszły smaczne i chrupiące, wcale nie jest obojętne, po jakie sięgniesz. Tu najlepiej nadają się ziemniaki typu B, a więc te najpopularniejsze na naszym rynku. Należą do nich odmiany np.: Gala, Irga. Ziemniaki te doskonale zachowują kształt po upieczeniu, ale pod naciskiem się rozpadają. Te ziemniaki po upieczeniu są miękkie w środku i chrupiące z wierzchu.

Stosuj trzy zasady, a ziemniaki wyjdą chrupiące!

O czym należy pamiętać, by ziemniaki po upieczeniu były chrupiące z wierzchu i miękkie w środku? Po pierwsze, po pokrojeniu na kawałki ziemniaki należy osuszyć, np. papierowym ręcznikiem. Po drugie, do stosowanych przypraw warto dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Dzięki niej przyprawy dobrze przylgną do ziemniaków i zwiększy się ich chrupkość po upieczeniu. Po trzecie, ziemniaki trzeba piec w dość wysokiej temperaturze. Najlepsza to ok. 210℃. Wtedy ładnie przyrumienią się na powierzchni.

Przepis: Chrupiące ziemniaki

Ziemniaki pieczone w przyprawach

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej typu B)
  • 3–4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub wędzonej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki tymianku lub rozmarynu
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki umyj, obierz, opłucz, osącz. Większe pokrój w ósemki, mniejsze na 2 lub 4 części. Osusz je papierowym ręcznikiem.
  2. DoprawianiePrzyprawy wymieszaj ze skrobią i oliwą. Mieszankę dodaj do ziemniaków, dokładnie wymieszaj, by każdy ziemniak był dokładnie pokryty przyprawami.
  3. PieczenieZiemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej w pojedynczej warstwie). Piecz je ok. 40 minut w 210 st. C (góra-dół). Na ostatnie 5 minut możesz włączyć termoobieg.

Wskazówka: Mniejsze ziemniaki wystarczy przekroić na dwie czy cztery części. Większe lepiej pokroić w ósemki.

Do czego podać pieczone ziemniaki?

Pieczone ziemniaki są znakomitym dodatkiem do pieczonych mięs, np. do schabu, karkówki, polędwiczki. Świetnie też pasują do pieczonego kurczaka czy kaczki. Można je również zaserwować do pieczonych ryb, steków, kotletów (też jarskich). Dobrze komponują się z pieczonymi warzywami, a także z sosami, np. jogurtowo-czosnkowym czy jogurtowo-ziołowym.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...